KURBAN-KURTARICI-ZORBA ÜÇGENİ

Hocam onu hayatımda  halen neden tutuyorum, peki bu bana acı verse de bile bile bunları kendime neden hala yapıyorum, ben hayatım boyunca devam eden bu döngüden nasıl çıkacağım  sorusunun cevabı bu makalemde. Şimdiden iyi okumalar 🙂

Çocukluğumuzda Kurban-Kurtarıcı ya da Zorba olduysak ya da evimizde bu role girmiş biri var ise; bugün muhtemelen HALA bu DRAMA ÜÇGENİ’ndeyizdir !

Drama üçgeninde olan kişide çocukluğundan itibaren gelen bir döngü vardır. Kurban- Kurtacı ve Zorba vardır. Drama üçgeninde olan kişileri ‘Kesin kötü bir şey olacak ‘ hissi yönetir. Problem çıkmazsa, problemi o illaki hayatına katar. Çünkü işler yolundayken huzursuzdur. “Spora yazıldım, kesin bırakırım. İlişkiye başladım, kesin biter. İşe başladım, kesin para kazanamam. Okula başladım, kesin dersten kalırım. “ Örn. Diğer 10 dersten geçse de “geçtim” düşüncesi asla hakim değildir. Olumsuza takılır.

Öyle ki; Hayatımızda hiç kimse yok ise kendimiz Kurban-Zorba-Kurtarıcı rolünü kendi içimizde yaşayabiliriz. “Aşırı yiyerek” ZORBA oluruz. “O kadar çok sağlıksız besleniyorum ki “ diyerek KURBAN rolüne girip, yoğun spor ve diyet sistemine dahil olup KURTARICI oluruz.

BİLDİĞİMİZ CEHENNEM, BİLMEDİĞİMİZ CENNETTEN İYİDİR.

Drama Üçgenindeki kişi için; Yakınlık = kavga / barışmadır. Bir bakarsın çok iyi – bir bakarsın küs. Bu çiftler birbirinin kurtarıcısı, kurbanı, zorbasıdır. KURTARICI: kurbanın “acizlik” duygusuna, KURBAN: kurtarıcının “ona bakmasına”BAĞIMLIdır. Eş bağımlı “kurban – zorba” evliliğinde “kurtarıcı” çocuğudur. “Çocuk olmasaydı boşanırdık” diyen aileleri düşünün evliliğin devamını çocuk sağlar. Çocuk S bedenine XXL giymiştir; yürüyemez, tökezler, zorlanır, zorba olur.

KURBAN nasıl ZORBA olur?

Kötü davranılınan işçi, patron olduğunda savunma mekanizması devreye girer, tramvasını tekrar tekrar bir başkasına yaparak atlatmaya çalışır; ZORBA olur.

Makalemizin başına dönersek hayatımızdaki drama üçgeninden nasıl kurtuluruz? ”Bildiğin cehennem, bilmediğim cennetten iyidir” anlayışından kurtularak,  yoğun sağlıklı ilişkiler kurmalı, kendi duygu ve tramvalarımızı çalışmalıyız. Eğer bunu sağlayamazsak “güncellenmiş” bir iş arkadaşı, sevgili, eş, çocuk, patron bulmaya devam ederiz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*