SARILIN

Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki; birbirini seven iki insanın birbirlerine 20 saniye boyunca sarılmasıyla  “oksitosin”  salgılanıyor. Oksitosin; hipofiz bezinin arka tarafından salgılanan ve mutluluk, aşk, sevgi gibi duyguların kaynaklarından olan  bir hormondur. Oksitosin; doğumdan emzirmeye, cinsellikten sosyal bağlanmaya kadar birçok fizyolojik ve psikolojik olayda önemli görevler üstleniyor. Oksitosin eksikliği zor doğum ve emzirme ile ilgili sorunların yanı sıra duygu durum bozuklukları gibi bazı psikiyatrik hastalıklara da neden olabiliyor.

Sarılma esnasındaki dokunuşlar aynı zamanda “afferent c” isimli tensel sinirlerin uyanlmasını sağlıyor. Afferent c sinirleri,  dokunma ile  ilgili bilgiyi  doğrudan beyine ileterek  endorfinlerin salınımını tetikliyor. Acı kontrol sisteminin bir parçası olan endorfin, ağrı kesici etkisi yaratıyor. Öyle ki; sevdiği birinin ölüm acısını yaşayan kişileri en iyi sakinleştiren şeyin sarılmak olduğu ortaya konmuştur.  Endorfin, morfinden yani; en güçlü en güçlü ağrı kesicinden  yaklaşık 30 kat daha etkilidir. Diyebiliriz ki sarılmak,  psikolojik- fizyolojik acıların azaltılmasında çok etkilidir.  Endorfin aynı zamanda beynin ödül merkezlerini de çalıştırırlar. Bu sebeple ağlayan birisine sarıldığınızda ortaya çıkan rahatlama duygusu sarıldığınız kişi ile sizin aranızda duygusal bir bağ kurar. Beyin bu rahatlamayı ödül olarak algılar ve sürekli bu ödülle ilgili otomatik beklentiye dönüşür. Bu da ddemek oluyor ki, sarıldığınız bu kişi size yüksek düzeyli ihtiyaç hissetmeye başlar.

Sarılmak ile salgılanan  Oksitosin hormonu ilk kez hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda fark edildi. Bu hormon tek eşli kır sıçanlarında sevgi bağlarının , dişi koyunlarda ise kuzularına karşı annelik duygularının pekişmesine yardımcı oldu. Afrika’da koloniler halinde yaşayan, sosyal ve işbirliğine meyilli davranış sergileyen mirketlerin kolonideki sosyalleşme ve yardımlaşmasını daha da artırdığını gösterdi.

Illinois üniversitesi uzmanlarından Sue Carter oksitosinin emzirmeden toplumsal davranışı düzenleyen, son derece basit ama etkili bir hormon olduğunu belirtiyor. Oksitosin hormonu insanlarda en fazla üremedeki rolü ile biliniyor. Doğum sancılarının başlamasında da oksitosin hormonun etkisi görüldü. Doğum zamanında rahmin kasılmasına yardımcı oluyor. Doğum sonrasında, emzirme döneminde de sütün süt kanallarından geçerek meme ucuna ulaşmasında rol oynayan bir hormondur. Özellikle doğumun gecikmesi durumunda veya fetüsün hayatı tehlikeye girdiğinde doğumu suni olarak başlatmak için oksitosin hormonu doktor kontrolünde damar yoluyla hastalara verilebiliyor. Günümüzde de yaygın olarak kullanılıyor.

Maalesef insanlar tarafından keşfedilince topluluk önünde konuşamayanlar, sunumlarını kolayca gerçekleştirebilmek için,  yolunda gitmeyen evliliklerini kurtarabilmek için mutsuz çiftler, kolayca arkadaş edinebilmek ve sosyalleşebilmek için  vb kişiler reçetesiz olarak oksitosin spreyi kullanır duruma geldi.

Hayfa Üniversitesi’nden Simone Shamay Tsoory ve ekibinin yaptığı çalışmalarda, kumar oynatılan oksitosin burun spreyini kullananların öteki oyuncuları yendiklerinde çok daha fazla böbürlendiği, durum tersine döndüğünde ise bu kişilerin çok daha şiddetli agresif belirtileri sergilediği görüldü.

Antwerp Üniversitesi’nden Carolyn De Clerk,’e göre; Oksitosin, insanların kendi sosyal gruplarını her türlü tehlikeye karşı savunma güdüsünü de tetikliyor. oksitosin spreyi uygulanan kişilerin kendi vatandaşlarına karşı çok daha önyargısız davrandığını, başka uluslardan gelen insanlardan benzer davranışları esirgediğini ortaya koydu. yani; Fazla oksitosin iyi niyetli olmayı körüklemek yerine önyargıları güçlendirdi.

Nitekim: Her şeyin En İyisi; DOĞALI VE NORMAL DÜZEYDE OLANI.

DOĞAL YOL İLE Oksitosini artıran unsurlar:

  • Sosyalleşmek. İnsanlar ile iletişim kurmak bu hormonun arttıyor. Özellikle sohbet etmek hormon seviyesinin artışa geçmesini sağlıyor.
  • İyilik yapmak.
  • Evcil hayvan beslemek.
  • Aşık olmak.
  • Kişinin keyif aldığı aktiviteleri yapması; Tempolu yürüyüş, yoga, meditasyon gibi egzersizler.
  • Hayal kurmak. Ya da güzel anıları hatırlamak.
  • Sarılmak, mutlu bir evliliğin sırrı. Orgazm ile vücutta daha fazla oksitosin salgılanıyor.
  • Partnerinize birbirinize gün içerisinde en az 4 kere sarılmanız iletişiminizin kuvvetlenmesine son derece yardımcı olacaktır.

KAYNAKLAR:

• http://www.newscientist.com/…-the-love-hormone.html

• http://www.scientificamerican.com/…he-love-hormone/

• http://www.scientificamerican.com/…te-relationship/

• http://blogs.scientificamerican.com/…oxytocin-gene/

• http://www.popsci.com/…xiety-drug-we-thought-it-was

• http://blogs.discovermagazine.com/…ne/#.vlzetsnswug

• http://www.apa.org/monitor/2011/03/oxytocin.aspx

• http://www.apa.org/monitor/feb08/oxytocin.aspx

• http://www.feinberg.northwestern.edu/…n_stress.html

• http://www.sciencedaily.com/…13/07/130722123206.htm

• http://www.smithsonianmag.com/…es-180950370/?no-ist

Klinik Psikoloji Bilim UZMANI Gamze YÜCEL