Aşk.
Bilgelik.
Güç.
Siz olsaydınız, hangisini seçerdiniz ?
Peki, sizce bir savaş başlamışsa hangisinin nedeni ile başlamıştır?
Troya (Truva) Savaşı: insanlık tarihinin bilinen ilk savaşı olarak; kimi kaynaklara göre 10 kimilerine
göre ise 40 yıl boyunca sürmüş bir savaş. Öyle bir savaş ki binlerce yıl sonra Fatih Sultan Mehmet’ in İstanbul’ un Fethi ile ‘Hektor’un intikamını aldım’ dediği, Atatürk’ ün Çanakkale savaşı galibiyeti sonrası tüm Avrupa’ nın ‘Hektör’ ün intikamını aldı‘ dediği bir savaştır.
Troya Savaşı tüm dünyada sanatın pek çok dalına ilham olmuştur.
Marcantonio Raimondi
“Paris’in Yargısı” gravürü (1515)
UNESCO Dünya Kültür Miras Listesindeki Troya Antik Kenti (Kaz (İda) dağlarında (Çanakkale-
Hisarlık) M.Ö. 7. y.y. da ilk yazılı kitap; Homeros’un İlyada destanında da anlatılmıştır.
Gelelim, savaşın başlangıcına.
Medeniyetiniz mi, Oğlunuz mu?
Kahin, Truva kralı Priam’ a gelir ve der ki ;
“Efendim size bir iyi, bir de kötü haberim var. Eşiniz Hecuba hamile, iyi haberim bu. Kötü haber ise; eğer bu erkek çocuğu büyür ise; medeniyetiniz yok olacak. Ya medeniyetinizi ya da oğlunuzu seçmelisiniz” der.
Oğul doğar. Adı PARİS olur. PARİS 3-5 yaşında çocukken, Kral kararını verir. Yardımcısını çağırır:
“Bu çocuğu öldür, öldürdüğüne dair de bana bir kanıt getir” der. PARİS’ i alan yaver, Kaz (İda) dağlarına götürür. Etrafına şöyle bi bakar, kendi kendine “küçücük çocuk, öldürsem ne, öldürmesem ne, burda bıraksam zaten kendiliğinden ölecek” der.
Paris’ i orada bırakan yaver Kral’ a kanlı bir bez parçasını götürür ve Paris’ i öldürdüm der.
Pelerus ile Thetis’in düğünü- ALTIN ELMA
Jacob Jordaens’ in ‘Nifakın Altın Elması‘ Eseri
Pelerus ile Thetis’in düğününe çağrılmayan hasetlik tanrısı Etis, düğüne gönderdiği ve en güzel olan tanrıçaya verilmesini istediği bir elma ile anlaşmazlığa sebep olur. Eris, düğüne altın bir elma göndererek, bunun “en güzel tanrıçaya” verilmesini ister. En güzel tanrıçayı Zeus seçecek gibi görünse de Zeus bunu istemez ve bu işi Troya Prensi Paris’e devreder.
-İda dağında bir çoban tarafından bulunan Paris büyümüştür ve onun Troya (Truva) Prensi Paris olduğu anlaşılmıştır. –
Zeus, tanrıçaları Paris’ e gönderir ve en güzel tanrıçayı Paris’ in seçmesini ister. Böylece 3 tanrıça Paris’in seçimini yapması için İda (Kaz) Dağı’na gider.
Hera- GÜÇ Tanrıçasıdır ve Hera, Paris’e onu AVRUPA VE ASYANIN kralı yapmayı vadeeder. Athena- BİLGELİK Tanrıçasıdır ve Athena Paris’in savaşta kullanabileceği bilgeliği ve yetenekleri vadeder. Afrodit, AŞK Tanrıçasıdır ve Afrodit Paris’ e; dünyanın en güzel kadınının aşkını vermeyi teklif eder.
Ve bizim Paris “AŞK” ister, altın elmayı Afrodit’e verir.
TRUVALI HELEN
Paris, bir ziyaretinde Sparta Kralı Menelaus’ un eşi Helen’i görür ve ona çılgınlar gibi aşık olur. Ne yazık ki, Helen evlidir ama onun da gönlü Paris’ dedir.
Paris, Sparta’ dan ayrılırken HELEN’ i fıçının içerisine koyarak, tekne içerisinde Truva’ ya kaçırır. Teknede olan abisi HEKTÖR’ a Helen’ i gösterir.
Sparta Kralı Menelaus’ un eşi Helen artık Truva’ ya gelmiştir. Ve bundan sonra Truva kralı Priam’ ın oğlu Paris’ in eşidir. Ve Truva’ lı HELEN adını alır.
Sparta Kralı Menelaus durumu öğrenince de yıllar yıllar boyunca ve bir medeniyetin, Truva’ nın bitişine sebep olan savaş ARTIK başlamıştır.
.
MS 180-210, Roma lahdi, Hektör Truva’ya getiriliyor.
Makalenin devamı gelecek…
Gamze YÜCEL
Öğretim Görevlisi, Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı
Bir yanıt bırakın