NARSİZM: Kendini Koruma İçgüdüsünün Bencilliği

Narsizim; Yunan mitolojisindeki Narcissus’tan gelir. Narkissos adındaki bu avcı çok yakışıklıdır. Narcissus bir gün suda kendi yansımasını görmüş, ve kendi güzelliğine aşık olmuş. Ve gölde kendi güzelliğine bakarken boğulmuştur.

İşte Narcissus’un hikayesi;

Çok güzel bir peri kızı olan Ekho, birgün Narkissos’u görür ve aşık olur.  Ancak aşkına karşılık bulamaz.  Ekho günden güne eriyerek, kara sevda ile içine kapanır ve ölür. Bütün vücudundan arta kalan kemikleri kayalara, sesi ise bu kayalarda ‘eko’ dediğimiz yankılara dönüşür.

Olimpos dağındaki tanrılar bu duruma çok kızarlar ve Narkissos’u cezalandırmaya karar verirler.

Av izindeki Narkissos susar ve bitkin bir şekilde bir nehir kenarına gelir. Su içmek için eğildiğinde, suda yansıyan kendi yüzü ve vücudunun güzelliğini görür. Yerinden kalkamaz, kendine aşık olmuştur. O ana dek hiç kimseyi sevmediği kadar, sevmiştir kendi görüntüsünü . O şekilde orada ne su içebilir, ne de yemek yiyebilir, ayni Ekho gibi Narkissos’ta günden güne erimeye başlar ve orada sadece kendini seyrederek ömrünü tüketir. Öldükten sonra da vücudu nergis çiçeklerine dönüşür.

İşte narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerde, başkalarının düşünce ya da isteklerine ilgi gösteremeyen kişilerdir.  Empati kuramazlar.  Kendilerini başkalarının yerine koyamaz ve başkalarını anlayamazlar.  Plan ve hedeflerine ulaşamadıklarında ya da gereken ilgiyi göremediklerinde aynı Narkissos gibi erir ve çökerler.


Gerçeklerle bagdaşmasa bile daima kendilerini haklı göstererek ve o hedefi, gerekli emeği vermeden bile haketmiş sayarak en önde, en gözde ve tek olmak isterler.

Örn. Herkes market kasası önünde sıra olup, ödeme için beklerken “ben şimdi neyi bekliyorum” diye bağıran müşteri.

Sanki hersey sadece kendileri için vardır ve ne olursa olsun herşeyin kendi amaçlarına hizmet etmesi gerekir. Başkalarının fikir ve hareketleri kendi amaçlarına hizmet ediyorsa vardır, aksi halde bu fikir ve hareketler tahammül edilemez düşüncelerdir.

Gerçekle bagdaşmayan, başkalarının zararına olup sadece kendi çıkarlarına uygun, kendi plan ve hedeflerine hitap eden maddi ve manevi kazanç sağlayabilecek plan ve hedeflerine ulaşamadiklarinda öfkelerine hakim olamaz, saldırganlaşır, çöker hatta ağır psikotik tablolara girerler.

S. Freud narsizmi: Kendini Koruma İçgüdüsünün Bencilliği olarak tanımlamıştır.

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı içerikler, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.